Mine bestillinger

Øvelseskjøring på vinteren i Norge

Når vi beveger oss inn i en sesong der veiforholdene kan bli mer krevende, krever kjøring mer oppmerksomhet og omtanke sammenlignet med sommersesongen. Elever spør meg ofte, som deres trafikklærer, om det er farligere å øvelseskjøre i disse periodene. Jeg har lagt merke til en viss bekymring blant dem, noe som gjør disse kjøretimene litt mer utfordrende sammenlignet med på sommeren.

Bli kjent med kjøretøyet

I vår tid med moderne biler utstyrt med førerstøttesystemer som ABS, antispinn og stabilitetsfunksjoner, er det viktig å huske at som sjåfør spiller du en aktiv rolle i å sikre sikkerheten for deg selv og andre på veien.
Bli kjent med kjøretøyet ditt er det første skrittet. Forskjellige biler har ulike typer førerstøttesystemer, påvirket av bilens merke, modell og alder. Forstå hvordan bilen din oppfører seg, om den har bakhjuls-, forhjuls- eller firehjulsdrift, samt størrelse og vekt, er grunnleggende. For eksempel oppfører elektriske biler med sin vekt og umiddelbare dreiemoment seg annerledes. Å kjenne verktøyene du har til disposisjon, forenkler og sikrer kjøreopplevelsen din.
Vår skole består av nye, moderne biler, hvorav noen er elektriske og utstyrt med ulike førerstøttesystemer. Derfor er det svært viktig å bli kjent med disse systemene mens du øver med oss.

Vurder forholdene

Vurdere veiforholdene selv er en fornuftig tilnærming. Utføre tester for å bestemme veigrep er nyttig, for eksempel å føle motstanden i rattet eller å utføre akselerasjon- og bremsetester forsiktig, kan gi innsikt i veigrepet. Men sørg alltid for at det er trygt med tanke på omstendighetene når du utfører disse testene.
Tilpass farten etter sted, sikt og trafikkforhold er avgjørende. Selv en liten reduksjon i hastighet, så lite som 10 km/t, kan betydelig redusere bremselengden. I kritiske situasjoner, å bremse kraftig og styre formålsrettet, kan støttes av moderne bilers førerstøttesystemer. Husk å ikke slippe bremsepedalen, selv om du hører rare lyder eller føler vibrasjoner, da dette er tegn på at ABS-systemet fungerer. Å slippe bremsen under slike omstendigheter er en vanlig feil som kan øke risikoen for kollisjon.

Smoother, planned movements er avgjørende når du kjører på glatte veier, akkurat som å gå på is. Være proaktiv og opprettholde et avslappet grep om rattet, unngå plutselige manøvrer og holde et symmetrisk grep kan betydelig øke sikkerheten.

Riktig dekk

Valg av riktige dekk er viktig. Vinterdekk må ha en minimum mønsterdybde på 3mm. Imidlertid er det tilrådelig å sikte mot litt dypere mønsterdybde og sørge for at dekkene dine er relativt nye, da mykheten i gamle dekk er negativt for veigrepet på glatte veier. Opprettholde riktig dekktrykk er også viktig og bør sjekkes jevnlig på grunn av temperaturvariasjoner.

Vår trafikkskole består av en ny og moderne bil som er utstyrt med ulike førerstøttesystemer. Det er viktig å bli kjent med disse systemene når du øver hos oss. Bilen vår er også utstyrt med høytytende dekk egnet for alle vinterværforhold, samt dekktrykkovervåkingssystemer for å sikre riktig dekktrykk.

Sikt og vurdering av situasjonen

Klar sikt inn og rundt kjøretøyet er avgjørende. Sørg for at du har rene vinduer og speil, fri for is og snø, og forstå bilens varmesystem og tilstrekkelig vindusspylervæske er essensielt for god sikt.

Øvelseskjøring på vinteren

Til slutt er det viktig å vite når det er best å la bilen stå parkert på visse dager, spesielt under forhold som underkjølt regn. Hos Autogir Trafikkskole vurderer vi kontinuerlig situasjonen og avlyser aktiviteter når det er en oppfattet risiko for helse og liv.

Ønsker alle en trygg og hyggelig vinter-kjøreopplevelse fra Autogir Trafikkskole!

Skroll til toppen